Още докато премиерът в оставка Борисов  се прощаваше с министрите

...
Още докато премиерът в оставка Борисов  се прощаваше с министрите
Коментари Харесай

Радев вдигна изтребителя. Пусна бомба върху ГЕРБ

Още до момента в който министър председателят в оставка Борисов  се прощаваше с министрите си на последното държавно съвещание, вятърът на смяната донесе в столицата оглушителния звук от ниско летящи изтребители. Тренировъчният им полет преди Гергьовден стресна задрямалите софиянци и провокира разнообразни страсти в двете групички протестиращи пред президенството. Идва военният прелом, паникьосано викаха последователите на ГЕРБ. Сбогом, Борисов, ликуваха бранителите на президента.Случайно или не, бойните машини белязаха в ранния следобяд в сряда новото време. Президентското. То стартира с връщането на третия мандат за сформиране на държавно управление.

За трети път в най-новата история на България социалистите получиха досието на властта, подържаха я минута и я върнаха. За да отворят пътя към предварителните избори.Както изясни Румен Радев, те ще са на 11 юли. Не може да са по-рано, тъй като новата ЦИК няма да има време да направи хронограмата на изборите. Трудно е да са и по-късно, тъй като конституцията лимитира действието на служебния кабинет до два месеца. Така, за положително или за зло, неугледната другояче дата 11 юли, към този момент е натоварена с силата иочакванията на три огромни спора - ударната среща на поредност единици, челният конфликт Борисов-Радев и битката за електората, разграничен сред урните и тв екраните за финала на европейското по футбол.

Голямата борба Борисов - Радев

почнала още с влизането на президента на " Дондуков " 2, към този момент е в разгара си, обрисувайки терена на най-дългата предизборна акция у нас. Докато Борисов дни наред подклаждаше токсичния огън на пълзящ държавен прелом, тръгнал от президентството с новата ЦИК, Радев изкусно го изолира в личния му окоп. Обяви, че няма да изневери и на запетайка от измененията в изборния закон - ще разпише в указа си такава ЦИК, каквато партиите сами си подредят и ще одобри нежелания от всички единствен претендент за ръководител Красимир Ципов (ГЕРБ). Накрая пусна бомба върху партията на Борисов с датата за разформироване на Народното събрание. Това ще стане на 11 май, когато Борисов бе запазил всички прожектори единствено за себе си поради националния конгрес на ГЕРБ, който ще чисти провалили се партийци.Докато Борисов ще прави партийните рокади, Радев ще показва имената на служебните министри. Брилянтна контраманевра в отговор на Банкя тв, която засенчи с включванията си първите съвещания на Радев за кабинет.Както при предходната дата за изборите - 4 април, по този начин и в този момент, има особена символика. В първия случай препратката бе към царската тирада преди 20 години, която промени хода на прехода с края на ръководството на Костов. Във втория - препратката е към нумерологията.

което символизира  просветлението и новото начало. Това е цифрата, което има най-силната сила за измененията в България от нейното основаване.  Ако към годината на основаването на българската страна - 681, прибавим 65 пъти цифрата 11 доближаваме до 1396г, когато страната попада под турско иго.Още по- лъбопитно е по какъв начин работи това число от Освобождението на страната ни през 1878 година. Ако към тази година прибавим 3 пъти цифрата 11, доближаваме 1912г - Балканската война. Ако прибавим 4 пъти цифрата 11, стигаме до 1923-а - година на Септемврийското въстание.Ако пък добавим  6 пъти цифрата 11, стигаме до 1945-а - най-черните времена на Народния съд.Ако прибавим 10 пъти цифрата 11, доближаваме до 1989г. - годината, в която падна тоталитарния режим на Тодор Живков. Ако прибавим 13 пъти цифрата 11 стигаме до... 2021 година.Ако се има вяра на нумеролозите, цифрата може да носи триумф на Радев, само че историята му не демонстрира да е щастливо за Българска социалистическа партия.    Затова

доста евентуално е да продължи да се повишава.С имената на служебните министри обаче президентът прави и маньовър и в полето на Българска социалистическа партия. Публично разгласи, че потвърдени специалисти на социалистите ще намерят място в неговия държавен екип, само че остави без отговор желанието на Корнелия Нинова да прекара имената им през утвърждение от аления пленум. Допусне ли го Радев влиза в ролята на зависещ партиец, която не може да си разреши в изборна за него година. А и, на " Позитано " 20 издават, че нервността в централата на парията е осезаема.Радев е поканил в служебния кабинет Деница Златева, някогашен вицепремиер на Огнян Герджиков, отговарящ за подготовката на българското европредседателство. Социалистката се оправи толкоз добре, че стана ябълката на раздора сред Нинова и Борисов в първите часове на 44-ия парламент. Лидерът на ГЕРБ я пожела в личния си кабинет.Пленумът сигурно би бламирал Златева, още повече че Нинова към този момент й подля вода, обявявайки я за човек на Борисов, назначен от него в " Булгаргаз ".Напрежението със социалистите обаче ще се тушира с началото на същинската борба сред Борисов и Радев. Защото новите министри сигурно ще отворят чекмеджетата на старите. И ще създадат онази инспекция на документите в тях, за която комисията по проверка на Мая Манолова, не разполага с парламентарно време. Особено, в случай че отпред на служебното държавно управление е, както се чака, президентският консултант по правните въпроси Бойко Рашков. Той и дясната ръка на Радев ген. Стефан Янев са любимци за длъжностен министър председател. Но президентът считал, че някогашният началник на Националното разследване

На 4 април стартира смяна, която към този момент не може да бъде спряна, макар че мнозина тъмно вещаят нова патова обстановка в Народното събрание и още по-тежка рецесия. Но социолозите оповестиха изравнени сили сред партията на Слави и ГЕРБ, дават по-висок резултат на Демократична България и " Изправи се! Мутри вън! ". С измененията в Изборния кодекс, осигуряващи опция за още по-мощен избор на българите в чужбина, резултатите на новите партии ще се вдигнат и партията на Слави е доста евентуално да излезе първа на финала.Така че с еуфорията от финала на европейското по футбол на 11 юли може да пристигна и промяна на модела - освен във властта, само че и в мисленето и връзките. Особено, акопартиите са се вслушали в думите на Мустафа Карадайъ.

Да загърбим партийните ползи и да проведем такава акция, която да не сътвори условия за още по-голяма рецесия. Нека в предизборната акция се срещнат причини и хрумвания от партийните ни стратегии с ясни и действителни проекти за деяние.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР